Als dag en nacht: Zoë en Yara
Welke achtergrond hebben jonge meisjes die vanuit een open jeugdzorginstelling in de high intensive care belanden? Deze vraag beantwoorden zorginstanties Levvel, Fier en Sterk Huis in het onderzoek “Achter gesloten deuren”.
Eye-opener
Full Frame helpt de zorginstanties een gezicht en een gevoel te geven aan de statische onderzoeksresultaten. Met een gevoelige awareness animatie geven we inzicht in momenten waarop een luisterend oor of een handreiking een grote impact kan hebben. Het doel? Mogelijke doorverwijzers (de huisarts, onderwijzers, vrienden en familie) bewust maken van de grote rol die zij kunnen spelen.
Je maakt in deze awareness animatie kennis met Zoë en Yara: twee buurmeisjes, geboren op dezelfde dag. Hoe toevallig is dat? Waar Zoë’s leven probleemloos verloopt, raakt Yara juist steeds verder in de problemen, tot een punt dat ze niet meer terug kan. Waren er signalen die dit hadden kunnen voorkomen? En wat waren momenten om in te grijpen – nog ver voordat de overplaatsing naar high intensive care in zicht kwam?
Illustratie = emotie
Onze copywriter Rik verplaatst zich – seemingly effortless – in een tienerperspectief en schrijft de verhaallijnen richting een indrukwekkende climax. Een script dat je echt even een knal voor je kop geeft en een seconde laat wankelen. Op het papier van onze illustrator Eva leggen de verhalen van Zoë en Yara vervolgens een behoorlijke weg af – van script, beeldscript, geschetst storyboard, naar moving storyboard – voordat ze echt tot leven komen in deze awareness animatie. Eva laat haarfijn zien dat animatie een prachtige manier is voor het aansnijden van gevoelige onderwerpen. Het zit ‘m in de details: schaduw- en kleurspel, gezichtsuitdrukkingen, stemgebruik en volledig uitgedachte overgangen en composities (kijk maar eens naar het moment dat Yara letterlijk door de grond zakt, sec 0.35) geven echte emotie aan de illustraties.
En dat brengt ons…
Een krachtige awareness animatie met Zoë en Yara over willen omkijken naar elkaar, maar je ook beseffen hoe moeilijk dat soms is. Beschouw het als een eye-opener: we vormen allemaal een puzzelstukje in de oplossing van een groter probleem.